Tekijänoikeudet

Tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että tekijä päättää teoksensa oikeudet ja miten teosta saa käyttää. Tekijänoikeuksia on taloudellisia oikeuksia ja moraalisia oikeuksia. Moraaliset oikeudet antavat kunnioittamisoikeuden, eli teosta ei saa muokata tai tuoda yleisön nähtäville tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa tai omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla. Sekä isyysoikeudet teoksen tekijän nimi pitää mainita, kun teosta käytetään. Taloudelliset oikeudet antaa tekijälle kappaleen valmistamisen. Ja yleisön nähtäville tuominen.


Youtube ja tekijänoikeus

Youtubessa saa ladata vain videoita, jotka tekijä on itse tehnyt tai joiden käyttämiseen on lupa.  Ilman lupaa ei siis saa ladata videoita, joita sisällöntuottaja ei ole itse tehnyt tai joiden osana käytetään jonkun muun tekijänoikeuksin suojattua sisältöä. Luvatta ei siis saa ladata tai käyttää kenenkään sisältöä.


Meemit

Meemien tekijänoikeudet on aihe, joka nousee välillä esille. Ja täysin perustellusti, sillä niiden oikeudet on lyhyesti sanottuna epäselvä. Samoin tulee huomata, että tekijänoikeus suojaa pelkästään teosta tai sen ilmenemismuotoa, ei ideaa teoksen takana. Kuka tahansa voi siis tehdä samasta ideasta toisen teoksen, joka ei loukkaa alkuperäisen tekijänoikeutta mitenkään. Tämä tarkoittaa, että meemi, joka sinällään on vain ajatus tai idea, ei saa mitään suojaa.


Musiikki

Musiikkibisnes jakautuu musiikin yksityiseen ja julkiseen käyttöön. Julkista esittämistä on musiikin soittaminen esimerkiksi radiossa, televisiossa, netissä, keikalla, konsertissa tai taustamusiikkina ravintolassa tai taksissa. Yksityiskäyttöä ovat esimerkiksi yksityishenkilöiden musiikinkäyttö sosiaalisessa mediassa. Teostomaksu on musiikin luvalliseen käyttöön tarkoitettu maksu.


Lähteet

https://www.youtube.com/intl/ALL_fi/howyoutubeworks/policies/copyright/#overview

https://www.teosto.fi/musiikintekijalle/musiikkibisnes-korvaukset-musiikista/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: